Breezy Kingussie

Cairnterriërs

Vandaag kan men in de handel tientallen merken van kant-en-klaar hondenvoedsel vinden. Voorradig in vele vormen, soorten en smaken, gaande van puppy tot senior, voor kleine, middelgrote en grote rassen. Deze voeding wordt hoofdzakelijk in drie vormen aangeboden, nl: blikvoer, dinner of warme maaltijd en droogvoer (deze laatste meestal in korrelvorm).

Het beste voor de Cairn Terrier
Blikvoer bestaat doorgaans uit 60 à 70% water, terwijl dinner of warme maaltijd vaak veel suiker bevat, wat ze als voeding voor de Cairntjes minder geschikt maken. Of het nu voor een puppy, een volwassen of een oudere Cairn is, droogvoer is de meest aangeraden vorm van voeding om een Cairn Terrier in een goede conditie te houden.
Zelf gekookt voedsel kan ook, maar dan zijn er wel enkele punten in acht te nemen.

Omdat de voeding van een Cairn Terrier invloed heeft op zijn gezondheid, karakter, maar vooral op de conditie van huid en vacht, dient veel aandacht besteed te worden aan de samenstelling ervan.
De voeding van een volwassen Cairn Terrier mag niet meer dan één kwart (25%) aan ruwe eiwitten bevatten. Een te veel aan ruwe eiwitten (hoeveel te veel is moeilijk te achterhalen) kan jeuk veroorzaken, maar kan ook leiden tot andere problemen die niet zo direct zichtbaar zijn. Een onjuiste calcium-fosfor verhouding, jodium tekorten en een verminderde afweer tegen ziektekiemen, kunnen veroorzaakt worden door een overdadige opname van ruwe eiwitten.
Een Cairntje die jeuk heeft zal zich, hoe kan het ook anders, beginnen krabben. Indien de jeuk blijft voortduren of hevig is, zal hij vaker zijn tanden gaan gebruiken om dat vervelende gevoel, wat jeuk toch is, te bestrijden. Dit kan leiden tot verwondigen die vaak zeer erg kunnen zijn. In het begin zal de Cairn krabben en bijten om werkelijk optredende jeuk te bestrijden, maar, indien deze situatie lang blijft voortduren, kan krabben en bijten, zelfs indien men de oorzaak wegneemt, overgaan in een gewoontegedrag.

Het gehalte aan koolhydraten, de grootste energieleverancier in de voeding, schommelt rond de 40%. De ruwe vetgehaltes kunnen variëren van 8% (light) over 12% (normaal) tot 16% (in puppyvoeding). De overige percentages worden ingenomen door ruwe as (7 à 8%), ruwe celstof (3 à 4%) en vitaminen, mineralen en water.

Toevoegingen? Ja, maar met mate
Droogvoer wordt door vele hondeneigenaars bestempeld als "éénzijdig". Dit is een misverstand. Een goed samengesteld droogvoer bevat alle stoffen die een hond dagelijks nodig heeft. "Eénzijdig van smaak" is een betere uitdrukking, maar daar kan wat aan gedaan worden.
Het afwisselend toevoegen van zeer kleine hoeveelheden (max. 5 à 10 gr per maaltijd) yoghurt, vlees uit blik of kleine stukjes gekookt kippenwit of kalkoen, zal de totale samenstelling nauwelijks beïnvloeden, terwijl het probleem "smaak" hiermee opgelost is, maar hierdoor kan het zijn dat je hond kieskeurig wordt met eten.
Ook als je op vakantie gaat met je hond, kunnen deze toevoegingen lastig zijn, terwijl droge brokken makkelijk mee te nemen is en niet kan bederven. Soms is het ook een kwestie van even volhouden.


Zelf koken voor je Cairntje
Mits in achtneming van enkele algemene regels kan je gerust ook zelf koken voor je Cairntje. Zelf gekookt voedsel bestaat uit drie hoofdgroepen, nl: vlees of gevogelte of vis (hoofdzakelijk eiwitleveranciers), groenten (vitaminen en mineralen) en rijst of pasta's (de energieleveranciers).

Vlees: gebruik liefst rood vlees, zoals runds- of kalfsvlees of lever. (geen varkensvlees).
Kippenlevertjes bv. zijn zeer geschikt en bovendien pittig van smaak. Ook het in de
handel aanwezige hondenvlees in blik of andere verpakking (bv. Cesar, enz..) is geschikt.

Gevogelte: het wit van kip of kalkoen.

Vis: bv. Kabeljauw of andere soorten in gefileerde vorm. (Zorg er alleszins voor dat er geen graten in het eten terecht komen.)

Groenten: vele soorten groenten komen in aanmerking, bv. Wortelen, aubergines, courgetten of een mix van soepgroenten (koolsoorten worden liefst achterwege gelaten).

Rijst en pasta's: deze laatste in alle mogelijke vormen.

Behalve het kant en klare hondenvlees in blik of andere verpakking, dienen alle hierboven genoemde ingrediënten mals gekookt te worden in water zonder enige vorm van toevoeging.

Verhoudingen: Voor een Cairntje in volle groei mogen de drie groepen evenredig in de voeding aanwezig zijn. Eens volwassen, dient het gehalte aan vlees, gevogelte of vis geleidelijk aan teruggebracht te worden tot één kwart (25%). De overige drie kwart (75%) kunnen evenredig verdeeld worden onder groenten enerzijds, en rijst of pasta's anderzijds.


Snoepjes? Ja, maar eveneens met mate
Snoepjes, onder de vorm van droge hondenkoekjes , kunnen tussendoor gegeven worden, maar dan alleen om goed gedrag te belonen.
Enkele voorbeelden:

-als je met je Cairntje op hondencursus gaat, zorg dat de koekjes niet te groot zijn, en voer niet voor de les want dan wordt het teveel.
-als je het huis verlaat en je Cairntje gaat braaf de bench in
-als je je Cairntje iets nieuws leert, zoals bijvoorbeeld het hierkomen, beloon je met een snoepje; zo leer je je Cairntje dat het leuk is om bij de baas te komen.

Wat ze ook graag hebben is bijvoorbeeld wortel, champignons , komkommer, witlof, ui etc.
Maar voor alles geldt, eerst met een klein stukje proberen en dan letten op de ontlasting. De meeste Cairns kunnen er tegen, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Met het tussendoor geven van een klein stukje appel, peer of een schijfje banaan kan je niets misdoen, als het maar met heel kleine hoeveelheden is, want hier zitten
fruitsuikers in en dan worden ze misschien te actief.

Geef je Cairntje echter nooit te eten uit je eigen bord terwijl je zelf aan tafel zit. Dit voedsel, hoe lekker het voor jezelf ook moge zijn, is voor je Cairntje meestal te zout, te zoet of te vet. Je leert hem tevens de slechte gewoonte aan van "bedelen" terwijl de eetlust voor zijn eigen voedsel zal afnemen.

De dagelijkse portie
Droogvoer: De dagelijkse hoeveelheid droogvoer voor een Cairn Terrier is afhankelijk van zijn activiteit. Zeer actieve honden verbruiken meer energie en dienen bijgevolg meer te eten. Ieder merk vermeldt op zijn verpakkingen de energiewaarde in Kcal per 100 gr voedsel en meestal geeft men in tabelvorm de hoeveelheden in gram per lichaamsgewicht. Voor een Cairntje varieert dit tussen 120 en 140 gr per dag, een hoeveelheid die, gezien de kleine maag, best verdeeld wordt over twee maaltijden per dag.

Zelf gekookt voer: Ook de dagelijkse hoeveelheid zelf gekookte voeding is afhankelijk van zijn activiteit. Een volwassen, actieve Cairn zal al vlug 350 gr kunnen verdragen. De juiste hoeveelheid voor je eigen Cairntje zal je zelf, door ondervinding, moeten bepalen. Ook hier doe je er goed aan de dagelijkse portie over twee maaltijden te verdelen.

Voor alle soorten voer geldt, kijk naar je hond; je Cairn mag niet te mager maar zeker niet te dik zijn. Vooral in een warme zomer, als honden minder actief zijn, zie je dat de baasjes gewoon hetzelfde voeren, en na de zomer zijn ze te dik. Dus blijf naar je hondje kijken.

Drinken: De hele dag door moet er steeds vers en fris drinkwater ter beschikking zijn.